fbpx

De voordelen van meditatie voor kinderen

De voordelen van meditatie voor kinderen

17 mei 2023 Onderzoek 0

We weten allemaal dat meditatie en mindfulness goed zijn voor volwassenen, maar wist je dat het ook ontzettend veel voordelen heeft voor kinderen? In deze blog bespreek ik de voordelen van meditatie voor kinderen, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Ook neem ik je mee in het lange termijn effect van vroegtijdig mediteren of mindfulness oefeningen voor kinderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar meditatie voor kinderen

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie voor kinderen. Uit deze onderzoeken blijkt dat meditatie en mindfulness een positief effect hebben op de mentale en emotionele gezondheid van kinderen. Zo helpt het bij het verminderen van stress, het verbeteren van de concentratie en het versterken van het zelfvertrouwen.

Daarnaast zijn er ook onderzoeken die aantonen dat meditatie een positief effect heeft op het school prestaties van kinderen. Zo blijkt uit een onderzoek van de University of California dat kinderen die regelmatig mediteren beter presteren op school. Dit komt doordat meditatie helpt om de concentratie te verbeteren en het geheugen te versterken.

Lange termijn effect van vroegtijdig mediteren

Wanneer kinderen al op jonge leeftijd beginnen met mediteren of mindfulness oefeningen, kunnen ze hier op de lange termijn veel profijt van hebben. Zo helpt het hen om beter om te gaan met stress en tegenslagen, waardoor ze beter in staat zijn om te genieten van het leven en gelukkiger te zijn. Bovendien zorgt het ervoor dat ze beter kunnen omgaan met hun emoties en gedachten, wat kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid op latere leeftijd.

Kindermeditatie – Aapjes in de jungle

Een leuk voorbeeld van een kindermeditatie is de meditatie ‘Aapjes in de jungle’, die te vinden is in de kindermeditatie app. Deze meditatie gaat over onze zogenaamde ‘monkey mind’: een hoofd vol gedachten die ons onrustig kunnen maken en uit het hier en nu kunnen halen. In deze meditatie gaan kinderen op avontuur in de jungle en leren ze spelenderwijs om te gaan met de springerige apen (gedachten) in hun hoofd.

Deze meditatie helpt kinderen om zich bewust te worden van hun gedachten en om hun aandacht weer te richten op waar ze mee bezig waren. Bovendien krijgen ze uitleg over hoe het allemaal werkt in hun hersenen, met hun gevoelens en met hun gedachten. Dit zorgt ervoor dat ze zich zekerder voelen en beter begrijpen hoe het allemaal werkt voor hen.

Conclusie

Mediteren en mindfulness oefeningen hebben ontzettend veel voordelen voor kinderen. Het helpt hen om beter om te gaan met stress, hun concentratie te verbeteren, hun zelfvertrouwen te versterken en hun academische prestaties te verbeteren. Bovendien zorgt het ervoor dat ze op de lange termijn beter in staat zijn om te genieten van het leven en gelukkiger te zijn. Dus waar wacht je nog op? Introduceer meditatie en mindfulness bij jouw kinderen en help hen om een gezonde basis te leggen voor de rest van hun leven!

Heb je zelf ervaring met meditatie voor kinderen of wil je er meer over weten? Laat het me weten in de reacties hieronder. Ik wens je veel succes en plezier met het ontdekken van de wereld van meditatie en mindfulness voor kinderen!

Download de app uit de Google Play store of de Apple App store. Je kan 3 dagen lang onbeperkt alle meditaties luisteren in de app. Daarna betaal je een klein bedrag per maand of per jaar. Hiermee kunnen wij er voor zorgen dat de app beschikbaar blijft en we nieuwe meditaties kunnen ontwikkelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *