fbpx

Kindermeditatie: Aapjes in de jungle

Kindermeditatie: Aapjes in de jungle

10 mei 2023 Kindermeditaties 0

De monkey mind: een hoofd vol gedachten

Welkom op mijn blog over kindermeditatie! Vandaag wil ik het met jullie hebben over onze zogenaamde ‘monkey mind’. We hebben allemaal een hoofd vol gedachten, en als je je daar bewust van bent, kan dat soms best onrustig voelen. Die onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door de aapjes in ons hoofd, die ons uit het hier en nu kunnen halen. Dan ben je met je aandacht bij de aapjes, in plaats van bij waar je mee bezig was. Het is fijn om je hiervan bewust te zijn, zodat je weer kunt kiezen om je aandacht te richten op waar je mee bezig was. Of misschien juist eens observeren wat voor aapjes er nu allemaal door je hoofd springen. In de kindermeditatie gaan de kinderen op avontuur in de jungle.

Afdwalen in gedachten: een concentratie lek

Afdwalen in onze gedachten is een van de vier interne concentratielekken, zoals beschreven in het boek ‘Focus aan-focus uit’ van Mark Tigchelaar. We denken na over ideeën, dingen die we nog willen doen, of iets wat we niet mogen vergeten. Dit gebeurt natuurlijk ook bij kinderen, terwijl ze zich proberen te concentreren op school. In deze meditatie zit er ook een stukje uitleg over de springerige apen in je hoofd.

Hoe werkt het?

In de training ‘Aandacht Werkt’ en bij de kinderyogalessen probeer ik kinderen altijd zoveel mogelijk uit te leggen hoe het werkt: hoe het werkt in je hersenen, met je gevoelens en met je gedachten. Hoe jong kinderen ook zijn, ze begrijpen vaak meer dan dat je denkt. Hoe meer je begrijpt hoe het allemaal werkt voor jou, hoe zekerder je je voelt.

Wat brengt kindermeditatie?

Ik hoop met deze kindermeditaties een stukje rust en ontspanning te brengen én ook zeker een stukje inzicht in jou. Dat alles natuurlijk weer verpakt in een creatieve vorm, want de kinderen zijn op avontuur in de jungle. Ze leren spelenderwijs om te gaan met de aapjes in hun hoofd en hoe ze hun aandacht weer terug kunnen brengen naar het hier en nu.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over kindermeditatie als ik! Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten? Laat gerust een reactie achter, ik help je graag verder. Veel plezier met het ontdekken van de jungle in je hoofd!